Vesijetillä liikkuminen - miten toimin vesillä?
Oletko ennen ajanut vesijetillä ja oletko tietoinen kaikista vesillä olevista merkeistä? Saako vesijettiä ajaa humalassa ja tarviiko siihen erikseen korttia? Näihin kysymyksiin löytyy vastaukset artikkelista.
Tarvitseeko vesijetin ajamiseen lupia?
Vesijettien ajamiseen sovelletaan vesiliikennelakia. Vesijettiin on ikäraja ja sitä saa ajaa vähintään 15 vuotta täyttänyt henkilö. Vesijetti täytyy rekisteröidä ja kuljettajan täytyy osata säännöt riittävällä tasolla, jotta hän osaa liikkua turvallisesti vesillä.
Vesijetillä ajamisen sääntöjä
Vesijettien ajeluun ei ole montaa sääntöä, mutta muutamia on hyvä tietää ennen vesille lähtöä. Muista ennen kaikkea muiden vesillä liikkujien huomioiminen, niin kaikilla on hauskaa ja turvallista.
Vesijetin nopeusrajoitus
Vesijettien nopeusrajoituksia ei ole erikseen säädetty, mutta joillakin alueilla on rajoituksia vesijetin nopeuteen. Esimerkiksi siltojen alitukset tai tiiviimmät vesistöt voivat olla rajoitettuja. Joillakin alueilla nopeusrajoitus voi olla 4, 9 tai vaikkapa 15 kilometriä tunnissa.
Alueelliset nopeusrajoitukset löydät Väyläviraston sivuilta ja paikan päältä nähtävistä vesiliikennemerkeistä.
Huomioi viitat, vesiliikennemerkit ja vesiväylät
Sinun kannattaa opiskella yleisimmät vesiliikennemerkit ennen vesille lähtöä.
Tutustu vesiliikennemerkkeihin täällä
Vaikka laki ei vaadi ajokorttia, on seuraavat pari vesiliikennemerkkiä hyvä tietää. eikä vain lähteä vesille ilman mitään tietoa turvallisuudesta.
Aallokon muodostaminen kielletty
Aallokon muodostamiseen on oma liikennemerkkinsä. Usein aallokon muodostaminen voi häiritä luonnon rauhaa tai virkistysaluetta.
Kun näet aallokon muodostaminen kielletty -merkin, pitää usein hiljentää nopeutta. Kyllä se vesijetti kulkee eteenpäin ilman täyttä kaasua!
Aallokon muodostaminen kielletty
Vesiskootterilla ajo kielletty
Vesiliikennemerkeissä ja vesiliikennelaissa vesijetti kulkee nimellä vesiskootteri. Tämän merkin nähdessäsi ei vesijetillä ole alueelle asiaa. Toinen reitti siis!
Vesiskootterilla ajo kielletty
Tuossa pari vesijettejä koskevaa vesiliikennemerkkiä. Tutustu kaikkiin Väyläviraston sivuilla!
Tutustu kaikkiin vesiliikennemerkkeihin täällä
Veneilyn väistämissäännöt pätee vesijetteilyyn
Ohittava vene tai vesijetti väistää ohitettavaa siltä puolelta, kumman kokee turvallisemmaksi. Vaikka voimassa ei ole muuta tarkempaa ohjeistusta, niin kannattaa muistaa että kovaa ajettaessa voi muodostua suurta aallokkoa ja se voi heiluttaa ohitettavaa venettä rajusti.
Vesijetillä ei saa ajaa humalassa
Turvallisuus ennen kaikkea! Vesijetillä ajavat noudattavat vesiliikennelakia alkoholin osalta. Yli yhden promillen alkoholipitoisuus on laissa kiellettyä vesillä. Vesijetin liikkumiseen ei ole kovin tiukkoja rajoituksia, mutta nopeudet ovat hurjia ja ei kannata ottaa alkoholia, jos lähtee ajamaan.
Missä vesijetillä ei saa ajaa?
Vesijetillä voi ajaa kaikkialla Suomessa, missä sitä ei ole kielletty erikseen. Voit siis ajaella käytännössä kaikkialla, jos sitä ei ole erikseen liikennemerkillä kielletty. Löydät kartan ja tietoa myös netistä missä saat kulkea.
Vesiliikenteen kielto- ja rajoitusalueet
Vesiliikenteen kielto- sekä rajoitusalueet löydät linkistä. Voit katsoa sen lisäksi suoraan missä ei vesijetillä saa ajaa ja missä tulee hiljentää vauhtia.
Väyläviraston kielto- ja rajoitusalueet
Säännökset vesille määrittelee vesiliikennelaki
Vesiliikennelaki pätee myös vesijettiin. Voit ajatella että jos luet lakia, niin vesijetti on vähän kuin vene. Veneily ja sen mukana tulevat varusteet esimerkiksi pelastusliivit ovat pakollisia. Toki pieniä poikkeuksia löytyy. Vesijetissä ei esimerkiksi tarvitse olla alkusammutinta, kuten tavallisessa veneessä. Lue ensin mitä laki sanoo ja tiedät miten muiden kanssa toimitaan vesillä.
Vesillä on liikkuminen on mukavaa - muista kuitenkin turvallisuus!
Ajattele muita - turvallisuus ennen kaikkea!
Vesijettiä ei rajoita nopeusrajoitus, paitsi erikseen määritellyillä alueilla. Tämä ei tarkoita sitä että aina kannattaa mennä kaasu pohjassa. Hae tuntumaa lisää vesijetin käsittelyyn ja ota muu liikenne huomioon ajaessa.
Mikäli et aivan tunne vesiliikenteen sääntöjä, kannattaa kysyä kokeneemmalta vesillä liikkujalta apua. Perehdy myös tässä blogissa oleviin linkkeihin ja saat tietoa perusasioista. Milloin ja kuinka tulee väistää muita ja mitä sitten tehdään.
Tutustu myös näihin hyödyllisiin linkkeihin: